Domeniul Viticol Apold, Sibiu
Vinurile GORGANDIN sunt vinuri obtinute din soiuri de struguri de vita de vie nobila, destinate producerii vinurilor albe cu denumire de origine controlata si trepte de calitate.
Conditiile agro-eco-pedologice din judetul Sibiu, podgoria Sebes-Apold cu centru viticol Apold, poarta de sud-vest a Podisului Transilvaniei, sunt adecvate pentru cultura acestor soiuri, fiind unanim recunoscut faptul ca zona reprezinta una dintre cele mai bune zone viticole din Romania.
Terenul pe care este cultivata vita de vie se afla la o altitudine de 446 – 485 de metri fata de nivelul marii, orientarea este sudica si este un teren brun roscat de padure (rogosoluri calcaroase). Climatul zonei este tipic continental cu o temperatura medie anuala de 8,6 grade celsius si temperatura medie zilnica de 10 grade celsius. Aceste conditii climatice deficitare se rasfrang de fapt pozitiv asupra pastrarii aromelor si a nivelelor ridicate de aciditate, chiar daca in anii mai reci, acumularile de zahar sunt mai modeste.
Ceata, care isi face simtita prezenta inca din lunile de vara (august) formeaza o pelicula de apa deasupra bobului, ceea ce creaza o tensiune superficiala care nu permite evaporarea aromelor (foarte volatile) in procesul de maturare al strugurilor.
In aceasta zona, viticultura este traditionala existand dovezi care atesta vechimea preocuparilor legate de vita de vie a locuitorilor pe aceste meleaguri. Landler-ii, populatia de origine austriaca deportata in 1734 sub domnia lui Carol al VI-lea, au constientizat in scurt timp importanta climatului local si al faimoaselor soluri intretinand traditia plantatiilor viticole din zona.
Soiuri
Vinurile realizate din aceste soiuri in centrul viticol Apold au o personalitate aparte, ceea ce le face sa fie bine apreciate de consumator.
Vinurile obtinute au un nivel inalt de acumulare al aromelor cu mentinerea ridicata a aciditatii, ceea ce le confera o prospetime si fructuozitate apetisanta.
Vinurile aromate de tip Muscat Ottonel, Suvignon Blanc, Traminer Aromatico, prezinta o intensitate a aromelor care nu se intalneste in alte podgorii din Romania si chiar din strainatate; iar mineralitatea si aciditatea echilibrata o putem gasi in soiurilePinot Gris si Riesling Italian.
Vinificatia este realizata in sec, pentru toate soiurile de vin.
SAUVIGNON BLANC – vin cu arome patrunzatoare, extrem de racoros, se consuma cand este relativ tanar. Culoare galben verzui, cu arome vegetale si fructe verzi. Alcool 14% vol., aciditate totala 5.85g/l , zaharuri reductoare 1.54g/l
PINOT GRIS – vin cu finisaje moi, viguros, cu un corp mineral. Culoarea galben pai, cu arome neutre echilibrate. Gustul dulce – amarui, usor condimentat. Alcool 13.5% vol., aciditate totala 5.25g/l, zaharuri reductoare 2g/l
RIESLING ITALIAN – vin sec si ferm cu corp mineral neutru. Culoarea galben pai spre galben verzui , prospetimea ,aciditatea si fructozitatea aparte, ii confera catifelare si oncuozitate. Alcool 11.5% vol., aciditate totala 5.93g/l, zaharuri reductoare 1.04g/l
MUSCAT OTTONEL vin lejer ,cu personalitate puternica. Culoare galben auriu, buchet floral .Gustul si aroma clara de strugur. Aciditate echilibrata. Alcool 13% vol. aciditate totala 5.02g/l, zaharuri reductoare 1.48g/l
TRAMINER AROMATIC – vin tare, de culoare galben intens auriu. Aceste vinuri sunt savuroase atat la privit cat si la gust. Aroma specifica a petalelor de trandafir, onctuos si catifelat, corpolent si indraznet. Acciditatea suficienta este cheia succesului sau. Alcool 14.5% vol., aciditate tolata 5.25g/l, zaharuri reductoare 3.34g/l